Evropska vas na III. OŠ Celje – Danska

»Kadar ti sreča ponuja prst, ji daj roko.« – Danski pregovor
Država, ki jo v letošnjem šolskem letu preučujemo pri projektu Evropska vas, je marsikaj:

– domovina Vikingov, velikih bojevnikov, ki so tod plenili v obdobju med 8. in 12. stoletjem,
– najstarejša še vedno obstoječa monarhija na svetu,
– uspešna sodobna država in ena vidnejših članic Evropske unije,
– ena najbolj čistih, zelenih dežel v Evropi,
– dežela ljubke Male morske deklice,
– domovina lego kock in še in še.

Vse to in še več smo v torek, 6. marca, učenci III. osnovne šole spoznavali na tehniškem dnevu, ki ga vsako letu namenimo Evropski vasi. Na šoli so se odvijale delavnice, na katerih smo se spoznavali z dansko naravno in kulturno-zgodovinsko krajino. S pomočjo filmov in predstavitev smo se prepričali o pestrosti te dežele in se preizkusili v izdelavi številnih »danskih« izdelkov. Nastajale so danske zastavice, lego kocke na tisoč in en način, vikinški ščiti, tipične danske krone, Andersenovi junaki, križanke v elektronski obliki in še marsikaj zanimivega, značilnega za najmanjšo nordijsko deželo na Skandinavskem polotoku.

Dogajanje je s fotografijo in prispevki po šolskem radiu dokumentirala ekipa mladih novinarjev, ki je med drugim brskala za zanimivostmi o slavnih Dancih in glavnem mestu Kopenhagnu. Med učenci je izvedla tudi anketo o poznavanju Danske. Znanje, ki smo ga pridobili na tehniškem dnevu, bomo maja skupaj z nastalimi izdelki delili z obiskovalci prireditve Evropska vas v celjskem mestnem jedru.

Tehniški dan je minil v duhu danskega »hygge«, umetnosti življenja, ki temelji na pomirjenosti s samim sabo in svetom okoli nas. Naj bo takšen tudi preostanek šolskega leta!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja